- today
- label Proti stresu
- favorite 6 lajků
- remove_red_eye 2447 zobrazení
Léto je v plném proudu, a proto nastal ideální čas na přípravu tereré!
Co vůbec tereré je?
Tereré = Yerba Maté připravena za studena
Tento způsob přípravy Yerby Maté je populární v Jižní Americe během horkého léta, ale postupně proniká i do ostatních částí světa. Nápoj totiž nabízí ideální osvěžení a skvělou chuť, kterou si každý navíc může poupravit podle sebe :)
Poznámka: Pokud se chceš nejprve dozvědět, co Yerba Maté je, přečti si článek zde.
Jak na jeho přípravu?
Ukážeme si 2 hlavní varianty: příprava do kalabasy a alternativní možnost - příprava do french pressu.
a) Klasická příprava do kalabasy
Co budeme potřebovat?
Vhodnou Yerbu Maté, kalabasu, bombillu, džbán nebo větší nádobu, led, ovoce a bylinky (ideálně citrusy, jahody, borůvky, máta...).
Postup:
1) Vybereme vhodnou Yerbu Maté na tereré, jedná se především o sladší směsi s ovocem, ideální je Verde Maté Tereré.
2) Yerbu Maté vhodnou pro přípravu terere nasypeme do kalabasy (naplníme alespoň polovinu kalabasy). Kalabasu nahneme, Yerba se přesype na jednu stranu a do vzniklého prázdného prostoru u druhé strany vložíme bombillu.
3) Ve vedlejším džbánu si připravíme studenou vodu s ledem, ovocem (ideálně ze zahrádky) a mátou.
4) Yerbu v kalabase zalijeme a necháme vyluhovat 5-10 minut, můžeme opakovaně zalévat.
5) Vychutnáme si skvělý osvěžující nápoj.
b) Alternativní příprava do french pressu
Tato varianta se hodí především ve chvíli, kdy si tereré chceme připravit na cesty nebo kdykoliv, kdy je pro nás kalabasa s bombillou na obtíž.
Co budeme potřebovat?
Vhodnou Yerbu Maté, french press, láhev, led, ovoce a bylinky (ideálně citrusy, jahody, borůvky, máta...).
Postup:
1) Yerbu Maté nasypeme do french pressu, přibližně 6-10 lžic.
2) Zalijeme studenou vodou a necháme vyluhovat do zlato-hnědé barvy.
3) Po 5-10-ti minutách scedíme ve french pressu stlačením pístu.
4) Do láhve či sklenice přidáme ovoce, led, ovocnou šťávu, ovoce, popřípadě dosladíme (každý podle chuti).
5) Yerbu Maté z french pressu přelijeme do připravené sklenice či lahve.
6) Vychutnáme si tereré.