Vlašské ořechy se v české kuchyni rozhodně neztratí – a to nejen o Vánocích. Využijte jejich nutriční bohatství po celý rok.
Vlašské ořechy mají výraznou oříškovou, lehce natrpklou chuť, která krásně ladí se sladkým i slaným. Jejich zvlněnou texturu a charakteristický tvar si rozhodně nespletete. Tvoří krásnou ozdobu, ať je použijete kamkoliv – na dorty, cukroví nebo do salátů.
Navíc jsou vlašské ořechy výživovou bombou. Obsahují omega-3 mastné kyseliny, které najdete jen v málokterých rostlinných zdrojích. Když si dáte každý den hrst vlašáků, děláte něco dobrého nejen pro chuťové buňky, ale i pro mozek a srdce.
Jak si vlašské ořechy vychutnat
Do vánočního cukroví prostě patří, ať jde o ořechové pracny nebo plněné ořechy. Ale nebojte se je používat celý rok. Nasekané vlašáky dodají křupavý element mrkvovému dortu nebo banánovému chlebu, z mletých upečete báječnou ořechovou bábovku.
Půlky vlašských ořechů jsou perfektní posypka na salát z červené řepy a kozího sýru. Zkuste je na pánvi lehce karamelizovat s trochou medu – vznikne luxusní topping na sýrový talíř nebo doplněk k vínu.
Vlašské ořechy skvěle fungují také v orientální kuchyni. Přidejte je do muhammary (pomazánky z pečených paprik), do perských rýžových pokrmů nebo do baklavy místo pistácií. Milujete pomazánky? Rozmixujte vlašáky s česnekem, bylinkami a trochou citrónu – máte báječnou alternativu k hummusu.
Vlašské ořechy jsou plné prospěšných látek
Obsahují omega-3 mastné kyseliny (ALA), které jsou důležité pro srdce, mozek i normální hladinu cholesterolu.
Jsou bohaté na antioxidanty, zejména polyfenoly.
Najdete v nich měď, hořčík, fosfor a mangan.
Díky obsahu melatoninu mohou pomoci k lepšímu spánku.
Odkud vlašské ořechy pocházejí a jak rostou
Vlašské ořechy původně pocházejí z Persie a oblasti kolem Kaspického moře. Ořešák královský je mohutný strom, který dorůstá až 25 metrů a může se dožít i několika set let. Roste v mírném podnebí po celém světě – dnes se pěstuje hlavně v Kalifornii, Číně, Chile a také v Evropě.
Ořechy zrají v zelených slupkách, které na podzim praskají a odhalují tvrdou skořápku. Pod ní se ukrývá jádro ve tvaru mozku, což dávalo našim předkům za pravdu, že vlašské ořechy jsou dobré pro myšlení.
Složení: 100% jádra VLAŠSKÝCH OŘECHŮ
Alergeny jsou zvýrazněny tučně.
Země původu: USA
Skladování: Vlašské ořechy díky vysokému obsahu olejů po čase žluknou, proto je skladujte v chladnu. V uzavřené nádobě v lednici vydrží svěží několik měsíců, v mrazáku dokonce až rok.
Upozornění pro alergiky: Může obsahovat stopy skořápkových plodů, obilovin obsahující lepek a mléka.
Hmotnost: 200 g
Výživové údaje na 100 g:
Energetická hodnota 2739 kcal / 654 kJ
Tuky 65,2 g
z toho nasycené mastné kyseliny 6,1 g
Sacharidy 13,7 g
z toho cukry 2,6 g
Vláknina 6,7 g
Bílkovíny 15,2 g
Sůl 0,01 g
Výrobce: PPD Delivery s.r.o., Smetanovo náměstí 328/1, Moravská Ostrava, 702 00 Ostrava – Kunčičky, IČO: 08966087
Správnosti a aktuálnosti informací o výrobcích věnujeme nejvyšší péči. Předpisy a nařízení pro výrobu potravin jsou však neustále aktualizovány, a tak může dojít ke změnám v uváděném složení potravin, obsahu živin, alergenů či dietetických informacích. Před použitím výrobku doporučujeme přečíst etiketu.
Jak balíme zásilky a čím je vyplňujeme?
Díky spolupráci se spřátelenými eshopy nám téměr odpadá povinnost kupovat materiál na vyplňování krabic, navíc řadu krabiček dokážeme získat od našich dodavatelů.
Snažíme se tedy o minimální spotřebu materiálu, který navíc ani sami nemusíme kupovat (jen velmi výjimečně). V balíčkách tak můžete najít papírové výplně, rozstříhaný karton, často rozřezané krabice a také plastové výplně, které získáváme z balíčků od dodavatelů. Snažíme se tedy balit co nejšetrněji k naší planetě! :)